Trwa proces beatyfikacyjny Sługi Bożego Fra Andrew Bartiego Zakup książki:
Joannici i ich związki z ziemiami polskimi Zachęcamy do wspólnej modlitwy Liturgią Godzin. Święci i błogosławieni Zakonu Maltańskiego
strona główna »  aktualności » Oświadczenie Związku Polskich Kawalerów Maltańskich dotyczące zwolnień lekarzy w kontekście stosowania klauzuli sumienia.

MALTAŃSKI KALENDARZ LITURGICZNY

13.10.2017
wspomnienie bł. Gerarda
- założyciela Zakonu Maltańskiego

19.11.2017
Wspomnienie Wszystkich Świętych i Błogosławionych
Zakonu Maltańskiego

MODLITWA WSTAWIENNICZA ZA SUWERENNY ZAKON MALTAŃSKI

Sługa Boży Fra' Andrew Bartie
Wielki Mistrz Zakonu Maltańskiego
1988 - 2008

Subskrypcja biuletynu
Od Prezydenta i Kapelanów
Blog konfratra z Paryża
TV Zakonu

Zakon Maltański w Polsce

Konwent ZPKM, 1992

Maltański Koncert Charytatywny w Olsztynie - 2016

Centrum Leczenia Hipotermii Głębokiej: Akcja ratunkowa Babia Góra

BLIŻEJ BOGA: Zakon Maltański w Gliwicach

Opłatek Maltański 2014 Kraków (english)

XI Wieczór Maltański 2014 Kraków

więcej filmów >>>

AktualnościA+A-A0

2014-07-10

Kraków, dnia 10 lipiec 2014 r.

Związek Polskich Kawalerów Maltańskich.

Oświadczenie dotyczące zwolnień lekarzy w kontekście stosowania klauzuli sumienia.

Suwerenny Zakon Maltański – zakon szpitalniczy - istnieje od ponad 900 lat i niezmiennie jego misją było i jest pomoc chorym, cierpiącym, a także obrona wiary. Patrząc przez pryzmat historii dziewięciu stuleci mamy świadomość istnienia wielu porządków prawnych, które okazując się niedoskonałymi były zmieniane i dalej udoskonalane. Rozwój medycyny i techniki pozwalał na wydłużenie życia i ratowanie go w coraz to innych sytuacjach. Świat zmieniał swoje podejście do życia każdej osoby traktując je, w końcu, jako najwyższą wartość - a najszybciej uwidaczniało się to właśnie w salach szpitalnych. Mamy świadomość, że ta ewolucja dokonywała się przez obecność i stosowanie niezapisanej wówczas klauzuli sumienia, ale równolegle – i może silniej - przez tragiczne, historyczne zdarzenia, w których sumienia brakowało.

W dzisiejszych czasach, nie sposób nie dostrzec prawa do wolności sumienia, które jest jednym z podstawowych praw człowieka. Szczególnie w Polsce to relatywnie niedawne osiągnięcie, obok zdobyczy wolności słowa, tak bardzo cenimy.

Przyłączamy się do apelu Ks. Kardynała Kazimierza Nycza, który wzywa „kompetentne władze do skorygowania zapisu o klauzuli sumienia w taki sposób, by nie kolidował on z prawem wolności religii”.

W imieniu Zarządu Związku Polskich Kawalerów Maltańskich

Aleksander Tarnowski - Prezydent