Już 2 maja 2018 wyruszą podopieczni i wolontariusze na 60 Pielgrzymkę Zakonu Maltańskiego do Lourdes. Celem pielgrzymki jest zawsze modlitwa o uzdrowienie: duchowe i fizyczne. Trwa proces beatyfikacyjny Sługi Bożego Fra Andrew Bertiego Święci i błogosławieni Zakonu Maltańskiego
strona główna »  aktualności » Oświadczenie Związku Polskich Kawalerów Maltańskich dotyczące zwolnień lekarzy w kontekście stosowania klauzuli sumienia.

W nas przyjdzie Słowo Boga / Kazanie św. Bernarda, opata

Wiemy, że potrójne jest przyjście Pana.  Trzecie jest pośrodku między dwoma pozostałymi.  Te są jawne, trzecie takie nie jest.  Za pierwszym swoim przyjściem Pan był widziany na ziemi i przebywał wśród ludzi, bo jak sam o tym mówi: ujrzeli i znienawidzili. więcej >>>

+++

Sługa Boży Fra' Andrew Bertie
Wielki Mistrz Zakonu Maltańskiego
1988 - 2008

Subskrypcja biuletynu
Od Prezydenta i Kapelanów
Blog konfratra z Paryża
TV Zakonu

Zakon Maltański w Polsce

Konwent ZPKM, 1992

Maltański Koncert Charytatywny w Olsztynie - 2016

BLIŻEJ BOGA: Zakon Maltański w Gliwicach

więcej filmów >>>

AktualnościA+A-A0

2014-07-10

Kraków, dnia 10 lipiec 2014 r.

Związek Polskich Kawalerów Maltańskich.

Oświadczenie dotyczące zwolnień lekarzy w kontekście stosowania klauzuli sumienia.

Suwerenny Zakon Maltański – zakon szpitalniczy - istnieje od ponad 900 lat i niezmiennie jego misją było i jest pomoc chorym, cierpiącym, a także obrona wiary. Patrząc przez pryzmat historii dziewięciu stuleci mamy świadomość istnienia wielu porządków prawnych, które okazując się niedoskonałymi były zmieniane i dalej udoskonalane. Rozwój medycyny i techniki pozwalał na wydłużenie życia i ratowanie go w coraz to innych sytuacjach. Świat zmieniał swoje podejście do życia każdej osoby traktując je, w końcu, jako najwyższą wartość - a najszybciej uwidaczniało się to właśnie w salach szpitalnych. Mamy świadomość, że ta ewolucja dokonywała się przez obecność i stosowanie niezapisanej wówczas klauzuli sumienia, ale równolegle – i może silniej - przez tragiczne, historyczne zdarzenia, w których sumienia brakowało.

W dzisiejszych czasach, nie sposób nie dostrzec prawa do wolności sumienia, które jest jednym z podstawowych praw człowieka. Szczególnie w Polsce to relatywnie niedawne osiągnięcie, obok zdobyczy wolności słowa, tak bardzo cenimy.

Przyłączamy się do apelu Ks. Kardynała Kazimierza Nycza, który wzywa „kompetentne władze do skorygowania zapisu o klauzuli sumienia w taki sposób, by nie kolidował on z prawem wolności religii”.

W imieniu Zarządu Związku Polskich Kawalerów Maltańskich

Aleksander Tarnowski - Prezydent