Oświadczenie Prezydenta Związku Polskich Kawalerów Maltańskich

31/05/2020

Szanowne Damy, Drodzy Konfratrzy, Szanowni Państwo,

W ostatnich dniach pojawiły się plakaty wymierzone w ministra, prof. Łukasza Szumowskiego, które w prowokacyjny sposób nawiązywały do symbolu religijnego, jakim jest Biblia. Taki przekaz narusza uczucia religijne osób wierzących i z pewnością jest bardzo dotkliwy dla samego Łukasza Szumowskiego. Publikacja takich plakatów jest niedopuszczalna również z uwagi na nieakceptowalny poziom agresji skierowany przeciw drugiemu człowiekowi.

Prof. dr hab. Łukasz Szumowski jest członkiem Związku Polskich Kawalerów Maltańskich i na plakacie wykorzystana została jego fotografia w tradycyjnym stroju maltańskim nazywanym „cullą”. Jako przedstawiciel Suwerennego Zakonu Maltańskiego w Polsce nie czuję się celem ataku twórców tego projektu i nie zakładam, że ktoś w ten sposób chciał ośmieszyć lub pokazać Zakon Maltański w złym świetle. Uważam jednak, że tego typu odczucia mogą się pojawić po obejrzeniu plakatu i działać na szkodę dobrego wizerunku Zakonu, jak również wszystkich prowadzonych przez Zakon dzieł, niosących pomoc wielu potrzebującym.

ZPKM, po latach nieobecności za czasów komunizmu, kiedy to jego działalność była zakazana w Polsce, powrócił w 1992 roku i rozpoczął prowadzenie działalności charytatywnej. Dzisiaj   koordynuje prace ponad 1000 wolontariuszy, opiekuje się około 1600 osobami potrzebującymi w sposób ciągły oraz  udziela okazjonalnej pomocy dla około 6000 osób. Przeszkoleni ratownicy i 21 maltańskich ambulansów zabezpiecza wydarzenia masowe , w tym pielgrzymki.

Wyrażam nadzieję, że symbole religijne, w tym również maltańskie, nie będą więcej włączane do tego typu przekazów.

Jerzy Baehr,

Prezydent Związku Polskich Kawalerów Maltańskich