Zamknij
Suwerenny Rycerski Zakon Szpitalników Świętego Jana Jerozolimskiego zwany Rodyjskim i Maltańskim

Order of Malta

Oświadczenie Wielkiego Magisterium Zakonu Maltańskiego

04/09/2022

Tłumaczenie oświadczenia Wielkiego Magisterium, zamieszczonego na międzynarodowej stronie Zakonu, www.orderofmalta.int

Komentując papieską decyzję z 3 września 2022 r. dotyczącą Suwerennego Wojskowego Zakonu Maltańskiego, Jego Ekscelencja Fra’ John Dunlap, Namiestnik Wielkiego Mistrza i szef Tymczasowego Rządu Zakonu, powiedział: „Zakon Maltański z radością przyjmuje ojcowskie działania Jego Świątobliwości, które ukazują wielką miłość, jaką Papież darzy nasz Zakon. Po dokładnym przeglądzie różnych propozycji przedstawionych mu w ostatnich miesiącach, Papież wytyczył drogę, która obiecuje zapewnić przyszłość Zakonu zarówno jako instytutu zakonnego, jak i suwerennej jednostki.

„Decyzja Papieża o umocowaniu Rządu Tymczasowego jest pierwszym krokiem w tworzeniu jasnego planu na bardziej efektywne zarządzanie Zakonem. Mamy teraz długo oczekiwaną agendę ważnej Kapituły Generalnej, która umożliwi Zakonowi przejście od Rządu Tymczasowego do rządu uregulowanego w zgodzie z jego nową Konstytucją. Zaangażowanie wielu uznanych i utalentowanych Kawalerów w zarządzanie Zakonem umożliwiło dostęp „nowej krwi” i świeżego myślenia w stawianiu czoła dzisiejszym przeszkodom i wyzwaniom. Nowa Konstytucja jest starannie opracowanym dokumentem, który mówi o złożoności i naturze tysiącletniego zakonu.

„W imieniu całego Zakonu serdecznie dziękuję Jego Świątobliwości Papieżowi Franciszkowi i jego Specjalnemu Delegatowi, kardynałowi Silvano Tomasiemu, za troskę, sumienność i miłość, jaką okazali naszemu Zakonowi”.

Zdjęcie: Watykan Media

Magdalena Krzeczunowicz, kierownik Kancelarii ZPKM

Związek Polskich Kawalerów Maltańskich (ZPKM)

al. Kasztanowa 4a; 30-227 Kraków